Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

ΓΣΕΕ
Δελτίο Τύπου - Υπογραφή ΕΓΣΣΕ 2010 - 2012

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 15/7 συνάντηση διαπραγμάτευση μεταξύ ΓΣΕΕ και εργοδοτικών φορέων (ΣΕΒ,ΓΣΕΒΕΕ,ΕΣΕΕ) με θέμα την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. ΓΣΕΕ και εργοδοτικοί φορείς κατέληξαν σε συμφωνία και υπέγραψαν την νέα ΕΓΣΣΕ. Η συμφωνία προβλέπει ΕΓΣΣΕ τριετούς διάρκειας με αυξήσεις: από 1/7/2011 στο ύψος του πληθωρισμού της ευρωζώνης και από 1/7/2012 χορήγηση εκ νέου αυξήσεων πάντα με βάση τον ευρωπαϊκό πληθωρισμό. Στην σύμβαση προβλέπεται ρητά η δέσμευση για την συνέχιση καταβολής του 13ου και 14ου μισθού.H νέα ΕΓΣΣΕ υπεγράφη μέσα σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες.
Σε όποιες χώρες έγινε παρέμβαση δανειστών είτε από τη Τρόικα είτε από το ΔΝΤ, εκείνο που επέβαλαν (μεταξύ άλλων) είναι η δραματική μείωση αποδοχών εργαζομένων και συνταξιούχων και βέβαια η ΑΝΑΣΤΟΛΗ των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, για όλο το διάστημα της περιόδου δανεισμού (από 3 έως 10 χρόνια!).
Σε καμία απολύτως Ευρωπαϊκή χώρα (Ιρλανδία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Λετονία) ή στην Τουρκία, Αργεντινή, ΔΕΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΕ ΣΣΕ και όχι μόνο δεν δόθηκαν αυξήσεις στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, αλλά απεναντίας έγιναν δραματικές μειώσεις από 5 έως 25%!

A) Είμαστε η ΜΟΝΑΔΙΚΗ χώρα, η μοναδική Συνδικαλιστική οργάνωση που μέσα σε τέτοιες συνθήκες δανεισμού, διεκδικήσαμε, ΚΑΤΑΚΤΗΣΑΜΕ και ΥΠΟΓΡΑΨΑΜΕ Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Επιβάλαμε τη διατήρηση και ΙΣΧΥ της ΕΓΣΣΕ και τον καθορισμό μισθών και ημερομισθίων με συλλογική σύμβαση.

Κατακτήσαμε την ΕΓΣΣΕ και επιβεβαιώσαμε για μία ακόμα φορά, τον ιστορικά, προοδευτικό, ταξικό και πολιτικό ρόλο των Συνδικάτων και της ΓΣΕΕ, ενάντια και κόντρα στις απαιτήσεις και απαγορεύσεις της Τρόικα και των δανειστών.

Β) Εξασφαλίσθηκε και διατηρήθηκε ο 13ος και 14ος μισθός με τον πλέον ισχυρό νομικό τρόπο και έγινε ο πρώτος όρος της ΕΓΣΣΕ που εξασφαλίζει με ισχύ Νόμου ΣΣΕ (για πρώτη φορά) τις ετήσιες τακτικές αποδοχές των 14 μισθών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα μέσα από Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Γ) Ανατράπηκε και ξεπεράστηκε η απαίτηση και η απαγόρευση για ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ για την 3ετία 2010, 2011, 2012 με ένα έστω μικρό ποσοστό αυξήσεων στο ύψος του πληθωρισμού της ευρωζώνης του 2010 και 2011 αλλά με μια ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ σημασία και με αυξήσεις για μεν το 2011 στο υπολογιζόμενο σήμερα ποσοστό 1,5% και το 2012 στο 1,7% ακυρώνοντας την απαγόρευση της Τρόικας και των δανειστών.

Δ) Για κάθε εργαζόμενο, οι εργοδότες θα καταβάλουν 20€/ετησίως, για να εξυπηρετηθούν οι κατασκηνωτικές ανάγκες παιδιών, ανέργων και χαμηλόμισθων (περίπου 25.000.000 €/ετησίως).

Ε) Προώθηση ρύθμισης για την αύξηση κατά 50% του χρόνου καταβολής του επιδόματος ανεργίας από 12 σε 18 μήνες, με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη.

Στ) Επέκταση της ειδικής άδειας του άρθρου 9 της ΕΓΣΣΕ 2002-2003 και για τους συγγενείς αγχιστείας.

Η ισχύς της ΕΓΣΣΕ αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου 2010 ώστε να καλύπτεται πλήρως η συνέχιση ισχύος των ΣΣΕ.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ


ΠΑΜΕ
Δελτία τύπου | 15/07/2010
Αποστολή με email Εκτύπωση
ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ

ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ



Εργαζόμενες-Εργαζόμενοι



Τώρα, χωρίς να χαθεί άλλος χρόνος, αποδυναμώστε τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, γυρίστε την πλάτη στην πλειοψηφία της Γ.Σ.Ε.Ε. Αν το συνδικαλιστικό κίνημα δεν απαλλαγεί από το βάρος του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού θα οδηγείται από ήτα σε ήτα.

Κόφτε το «δεξί» χέρι της κυβέρνησης και των εργοδοτών και εμποδίστε τους να κάνουν την επόμενη προδοσία τους σε βάρος των συμφερόντων της εργατικής τάξης της χώρας μας όπως αυτήν που έκαναν για πολλοστή φορά συμφωνώντας τη μείωση των μισθών και των ημερομισθίων για τα επόμενα 3 χρόνια τουλάχιστον κατά 6% ετησίως την ίδια ώρα που το εργατικό κίνημα δέχεται αλλεπάλληλα πλήγματα.

Η πλειοψηφία της Γ.Σ.Ε.Ε (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ) συμφώνησαν με τον Σ.Ε.Β για τα επόμενα 3 χρόνια αυξήσεις όχι με βάση τις ανάγκες μας και τον πλούτο που παράγουμε, ούτε καν στο ύψος του πληθωρισμού στην Ελλάδα που τρέχει τώρα με 6%, αλλά με βάση τον ευρωπαϊκό πληθωρισμό που είναι 0,6% με το γελοίο επιχείρημα ότι έτσι πλήττεται το μνημόνιο.



Έχει κάθε λόγο ο ΣΕΒ να τρίβει τα χέρια του από ικανοποίηση.

Το μνημόνιο που συμφώνησε η κυβέρνηση προβλέπει πάγωμα μισθών τουλάχιστον για μια 3ετία. Η κυβέρνηση δήλωσε ότι αν μόνοι τους οι «κοινωνικοί» εταίροι δε συμμορφωθούν με το μνημόνιο θα το έκανε η ίδια νομοθετώντας

Η Γ.Σ.Ε.Ε όχι μόνο συμφώνησε το πάγωμα των μισθών, αλλά στην ουσία παραιτήθηκε από κάθε αγώνα για την προστασία του εισοδήματος των εργαζομένων χάριν της ανταγωνιστικότητας, δηλαδή την αύξηση των κερδών του μονοπωλιακού κεφαλαίου.



Εργαζόμενες- Εργαζόμενοι



Η ηγεσία της Γ.Σ.Ε.Ε για μια ακόμα φορά με τη στάση της και με τις πράξεις της δείχνει ότι αποτελεί γερό στήριγμα της κυβέρνησης, της εργοδοσίας στο συνδικαλιστικό κίνημα. Αποδέχεται τη λογική ότι για τη σημερινή κατάσταση ευθύνονται οι μεγάλοι μισθοί και τα δικαιώματα των εργαζομένων όπως λένε η κυβέρνηση, η τρόικα και ο ΣΕΒ και όχι τα κέρδη των καπιταλιστών για αυτό και συμφωνεί μαζί τους στη μείωση των μισθών. Με την συμφωνία αυτή διευκολύνει την κυβέρνηση και τους εργοδότες, να κάνουν όσο γίνεται πιο φτηνή την εργατική δύναμη φορτώνοντας την κρίση και τις συνέπειές της όχι στους καπιταλιστές που ευθύνονται για αυτή, αλλά στους εργαζόμενους .

Ούτε βήμα πίσω από την απαίτησή μας την κρίση να πλήρωση η πλουτοκρατία που τη δημιούργησε. Η εργατική οικογένεια οδηγείται σε μεγάλες στερήσεις και φτώχεια για να βγει η καπιταλιστική εργοδοσία αλώβητη από την κρίση, για να συνεχίσει να συγκεντρώνει όλο και περισσότερα κέρδη.

Ούτε βήμα πίσω από τη δράση για την απόσπαση ουσιαστικών αυξήσεων στους κλάδους παρά την υπονόμευση από την πλειοψηφία της Γ.Σ.Ε.Ε. Καλούμε τα συνδικάτα να καταγγείλουν αυτή την αισχρή συμφωνία και να παλέψουν για ουσιαστικές αυξήσεις.

Ούτε βήμα πίσω από την πάλη για την ικανοποίηση των σημερινών σύγχρονων αναγκών μας, για σταθερή και μόνιμη δουλειά, για δημόσια αποκλειστικά παιδεία και υγεία, για ελεύθερο χρόνο και ξεκούραση, αξιοποιώντας για αυτό τον αμύθητο πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι της χώρας μας και τον καρπώνονται τα παράσιτα οι καπιταλιστές.



Καλούμε κάθε τίμιο συνδικαλιστή, κάθε συνδικαλιστική οργάνωση να διαχωρίσει τη θέση της από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Να παλέψει για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος.



Εργαζόμενες –Εργαζόμενοι

Ο πόλεμος των εργοδοτών, της κυβέρνησης και των διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών (Ε.Ε –Δ.Ν.Τ κ.λ.π ) με τη στήριξη των φιλοκαπιταλιστικών ηγεσιών στη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ σε βάρος των δικαιωμάτων μας συνεχίζεται και θα συνεχιστεί ακόμα πιο αιματηρός και αδυσώπητος. Ετοιμάζουν και άλλα μέτρα πιο σκληρά σε βάρος των εργαζομένων.

Για αυτό οργανωθείτε σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε γιαπί και υπηρεσία με επιτροπές αγώνα, με σωματειακές επιτροπές, στα ταξικά συνδικάτα. Αναδείξτε τους δικούς σας εκπροσώπους.



ΣΥΣΠΕΙΡΩΘΕΙΤΕ ΔΥΝΑΜΩΣΤΕ ΤΟ ΠΑΜΕ - ΔΩΣΤΕ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΑΣ

Η Εκτελεστική Γραμματεία


ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ


Αθήνα 15/7/2010
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.: ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ) προχώρησαν σήμερα σε συμφωνία για υπογραφή Ε.Γ.Σ.Σ.Ε, με όρους και προϋποθέσεις που ουσιαστικά «συμβασιοποιούν» το αντεργατικό Μνημόνιο. Η εξέλιξη αυτή αντικειμενικά διευκολύνει την Κυβέρνηση να ε-φαρμόσει με «δημοκρατικό» τρόπο τη δέσμευσή της απέναντι στους εργοδότες και την νεοφιλελεύθερη τρόικα για πάγωμα μισθών στο όνομα δήθεν της ανταγωνιστικότητας.
Η υπογραφή αυτής της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. είναι το προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα διαβο-υλεύσεων κορυφής σε κομματικούς, κυβερνητικούς και εργοδοτικούς διαδρόμους ,μέσα στις ασφυκτικές συνθήκες που έχει θέσει το μνημόνιο της ντροπής. Σε καμία στιγμή της πορείας διαπραγμάτευσής της, δεν έγινε κτήμα και υπόθεση των εργαζομένων, των σω-ματείων, των Ομοσπονδιών. Ποτέ δεν ασκήθηκε η μέγιστη δυνατή και συντονισμένη από τα κάτω πίεση, που θα μπορούσε να έφερνε θετικότερα αποτελέσματα.
Η «διάσωση» και η «διασφάλιση» του Θεσμού της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε, αποτελεί ζήτημα εξαιρετικά σημαντικό και πρώτο στόχο πάλης. Δεν μπορεί όμως να είναι ανεξάρτητη από το ουσιαστικό της περιεχόμενο και τις προοπτικές που μελλοντικά εξασφαλίζει για την εργατική τάξη.
• Υπό την έννοια αυτή, οι μηδενικές αυξήσεις για το 2010 συνιστούν αρνητικότατο «δεδικασμένο» για τις κλαδικές και επιχειρησιακές ΣΣΕ και νομιμοποιούν τη μείωση των μισθών.
• Η χορήγηση μηδαμινών σχεδόν αυξήσεων για το 2011 και 2012 με βάση τον Ευ-ρωπληθωρισμό ,δημιουργούν επίσης επικίνδυνη εξέλιξη για τη μελλοντική πορεία της διαπραγματευτικής βάσης των ΣΣΕ.
• Η τριετής διάρκεια εγκλωβίζει τα συνδικάτα σε μια μακρόχρονη «εργασιακή ειρήνη», που αντικειμενικά διευκολύνει τις αντεργατικές κυβερνητικές πολιτικές και τις εργοδοτικές στοχεύσεις για χαμηλά μεροκάματα και μισθούς, στο πνεύμα του Μνημονίου.
Η Αυτόνομη Παρέμβαση, δεν μπορεί ούτε να νομιμοποιήσει τη διαδικασία της δι-απραγμάτευσης που ακολουθήθηκε με ευθύνη της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, ούτε το απο-τέλεσμά της. Για τους λόγους αυτούς δεν συμμετέχει στη σημερινή τελική διαπραγματευ-τική συνάντηση και δεν συμφωνεί με την υπογραφή της.
Η Αυτόνομη Παρέμβαση, από τις επόμενες μέρες ανοίγει με δημοκρατικό και ορ-γανωμένο τρόπο διάλογο-συζήτηση, που θα πρέπει να ολοκληρωθεί ως το τέλος Σεπ-τέμβρη για μια συνολική αποτίμηση και επανεξέταση των νέων συνθηκών πού έχουν δι-αμορφωθεί στο συνδικαλιστικό κίνημα, συμπεριλαμβάνοντας και την μέχρι σήμερα από-φαση της Συνδιάσκεψής μας για τη συμμετοχή μας στα αντιπροσωπευτικά προεδρεία.
Βασική μας επιδίωξη είναι, να συμβάλλουμε στην αναγκαία αναζωογόνηση και ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος, με όρους συνδικάτων και έξω από λογι-κές ανέξοδων τακτικισμών και εύκολων εντυπώσεων.

Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΔΕΚΑΤΟ
ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ
ΑΝΑΓΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
΄Αρθρο 73
Μεσολάβηση - Διαιτησία
1. Αν οι διαπραγματεύσεις εργοδοτών και εργαζομέ-
νων με σκοπό την επίλυση συλλογικών διαφορών συμ-
φερόντων αποτύχουν, τα ενδιαφερόμενα μέρη μπορούν
να ζητήσουν τις υπηρεσίες μεσολάβησης ή να προσφύ-
γουν στη διαιτησία.
2. Το νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με την επωνυ-
μία «Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας»
(ΟΜΕΔ), που έχει συσταθεί με το άρθρο 17 του ν. 1876/
1990 (ΦΕΚ 27 Α΄ ), εξακολουθεί να λειτουργεί, υπό τους
όρους και τις προϋποθέσεις του παρόντος άρθρου.
3. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται εντός τριών
(3) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, ύ-
στερα από πρόταση των Υπουργών Οικονομικών και Ερ-
γασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και γνώμη της Διε-
θνούς Οργάνωσης Εργασίας, ειδικότερα του Διεθνούς
Γραφείου Εργασίας, ρυθμίζονται τα θέματα που αφο-
ρούν: α) τον τρόπο επίλυσης των συλλογικών διαφορών
μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, με βάση τις αρχές
της ορθής κρίσης, της αντικειμενικότητας και της αμερο-
ληψίας, β) τη δυνατότητα, τον τρόπο και τις περιπτώσεις
προσφυγής των ενδιαφερόμενων μερών στη μεσολάβη-
ση και τη διαιτησία, με βάση την αρχή της ίσης μεταχεί-
ρισης των μερών, γ) τον καθορισμό ξεχωριστών σωμά-
των μεσολαβητών και διαιτητών με την ομόφωνη γνώμη
των προέδρων της ΓΣΕΕ, του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ και της
ΕΣΕΕ ή τους από αυτούς οριζομένων, νομίμων αντικατα-
στατών τους, δ)τον καθορισμό των προσόντων των με-
σολαβητών και των διαιτητών, τον τρόπο διορισμού τους
και της τυχόν ανανέωσης της θητείας τους, ε) τον τρόπο
επιλογής των διαιτητών σε περίπτωση συμφωνίας ή α-
συμφωνίας των ενδιαφερόμενων μερών, στ) τις περι-
πτώσεις κατά τις οποίες η εκδιδόμενη διαιτητική απόφα-
ση θα προσβάλλεται ενώπιον των αρμόδιων πολιτικών
δικαστηρίων, ζ) το σκοπό, την οργάνωση, τη διοίκηση, τη
λειτουργία, τη διαχείριση και την περιουσία του ΟΜΕΔ,
κάθε ζήτημα σχετικό με τη λειτουργία του, καθώς και κά-
θε άλλο σχετικό θέμα τεχνικού ή λεπτομερειακού χαρα-
κτήρα.
4. Έως την έκδοση του προεδρικού διατάγματος της
παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου, και το αργότερο έ-
ως την 31.12.2010, εξακολουθούν να ισχύουν τα άρθρα
14, 15, 16 και 17 του ν. 1876/1990 (ΦΕΚ 27 Α΄ ) και τα ο-
ποία ακολούθως καταργούνται.
Άρθρο 74
Ρύθμιση θεμάτων εργασιακών σχέσεων
1. Τα όρια, των εδαφίων α΄και β΄της παραγράφου 2
του ν.1387/1983 (ΦΕΚ 110 Α΄), πέρα από τα οποία οι α-
πολύσεις θεωρούνται ομαδικές, καθορίζονται ως εξής:
α) Μέχρι έξι (6) εργαζόμενους για επιχειρήσεις ή εκ-
μεταλλεύσεις που απασχολούν είκοσι (20) έως εκατόν
πενήντα (150) εργαζόμενους.
β) Ποσοστό πέντε τοις εκατό (5%) του προσωπικού και
μέχρι τριάντα (30) εργαζόμενους για επιχειρήσεις ή εκ-
μεταλλεύσεις, που απασχολούν πάνω από εκατόν πενή-
ντα (150) εργαζόμενους.
2. Σύμβαση μισθωτού με σχέση εργασίας αορίστου
χρόνου, διάρκειας πέραν των δύο (2) μηνών, δύναται να
καταγγελθεί κατόπιν προηγούμενης έγγραφης προειδο-
ποίησης του εργοδότη, ως εξής:
α) Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από δύο (2)
μήνες έως δύο (2) χρόνια, απαιτείται προειδοποίηση ε-
νός (1) μηνός πριν την απόλυση.
β) Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από δύο (2)
χρόνια συμπληρωμένα έως πέντε (5) χρόνια, απαιτείται
προειδοποίηση δύο (2) μηνών πριν την απόλυση.
γ) Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από πέντε
(5) χρόνια συμπληρωμένα έως δέκα (10) χρόνια, απαιτεί-
ται προειδοποίηση τριών (3) μηνών πριν την απόλυση.
δ) Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από δέκα
(10) χρόνια συμπληρωμένα έως δεκαπέντε (15) χρόνια,
απαιτείται προειδοποίηση τεσσάρων (4) μηνών πριν την
απόλυση.
ε) Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από δεκαπέ-
ντε (15) χρόνια συμπληρωμένα έως είκοσι (20), απαιτεί-
ται προειδοποίηση πέντε (5) μηνών πριν τη λύση της
σύμβασης ή της σχέσης εργασίας.
στ) Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από είκοσι
(20) χρόνια συμπληρωμένα και άνω, απαιτείται προειδο-
ποίηση έξι (6) μηνών πριν τη λύση της σύμβασης ή της
σχέσης εργασίας.
Εργοδότης ο οποίος δεν κάνει χρήση της δυνατότη-
τας έγγραφης προειδοποίησης καταβάλλει στον απο-
λυόμενο την αποζημίωση που προβλέπεται από τις οικεί-
ες διατάξεις των νόμων 2112/1920 (ΦΕΚ 67 Α΄) και
3198/1955 (ΦΕΚ 98 Α΄).
Εργοδότης που προειδοποιεί εγγράφως τον εργαζό-
μενο κατά τα ανωτέρω, καταβάλλει στον απολυόμενο
την αποζημίωση, που προβλέπεται από τις οικείες διατά-
ξεις των νόμων 2112/1920 και 3198/1955 για τα χρόνια
εργασίας που έχει συμπληρώσει ο απολυόμενος, σε πε-
ρίπτωση καταγγελίας κατόπιν προειδοποίησης.
3. Όταν η αποζημίωση λόγω καταγγελίας της σύμβα-
σης εργασίας υπερβαίνει τις αποδοχές δύο (2) μηνών, ο
εργοδότης υποχρεούται να καταβάλει κατά την απόλυση
μέρος της αποζημίωσης που αντιστοιχεί στις αποδοχές
δύο (2) μηνών. Το υπόλοιπο ποσό καταβάλλεται σε διμη-
νιαίες δόσεις, καθεμία από τις οποίες δεν μπορεί να είναι
κατώτερη από τις αποδοχές δύο (2) μηνών, εκτός και αν
το ποσό που υπολείπεται για την εξόφληση του συνόλου
της αποζημιώσεως είναι μικρότερο. Η πρώτη δόση κατα-
βάλλεται την επομένη της συμπλήρωσης διμήνου από
την απόλυση.
4. Εργαζόμενοι ηλικίας 55 έως 64 ετών των οποίων η
σύμβαση εργασίας καταγγέλλεται, ανεξάρτητα αν πρό-
κειται για ομαδικές ή μεμονωμένες απολύσεις, εφόσον
παραμένουν άνεργοι, έχουν το δικαίωμα της αυτασφάλι-
σης, η οποία ασκείται εντός διμήνου από την καταγγε-
λία, στην οποία υποχρεούται ο εργοδότης που τους απέ-
λυσε να συμμετέχει με:
α) Το πενήντα τοις εκατό (50%) του κόστους της αυτα-
σφάλισης για ασφαλισμένους ηλικίας 55 ετών έως 60 ε-
τών και για χρονικό διάστημα μέχρι τρία (3) χρόνια.
β) Το ογδόντα τοις εκατό (80%) του κόστους της αυτα-
σφάλισης για ασφαλισμένους 60 ετών συμπληρωμένων
έως 64 ετών και για χρονικό διάστημα μέχρι τρία (3) χρό-
νια.
5. Με σκοπό την κάλυψη του λοιπού κόστους αυτα-
σφάλισης των ασφαλισμένων της παραγράφου 4 του πα-
ρόντος άρθρου ο ΟΑΕΔ μπορεί να καταρτίζει και να υλο-
ποιεί ειδικά προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης, με τα
οποία θα προβλέπεται:
α. Η ανάληψη του υπολειπόμενου κόστους αυτασφά-
λισης, για όσο χρόνο υφίσταται υποχρέωση καταβολής
από τον εργοδότη και για ποσοστό 50% ή 20% του κό-
στους αυτασφάλισης.
β. Η ένταξη του συνόλου αυτής της κατηγορίας των α-
πολυομένων στα προγράμματα εργασίας των μακροχρό-
νια ανέργων ηλικίας 55 έως 64 ετών για εργασία στο δη-
μόσιο τομέα, όπως αυτός ορίζεται από το άρθρο 51 του
ν. 1892/1990 (ΦΕΚ 101 Α΄) κατά παρέκκλιση του άρθρου
1 του ν. 3812/2009 (ΦΕΚ 234 Α΄).
Η δαπάνη για τα ανωτέρω προγράμματα βαρύνει τον
κλάδο ΛΑΕΚ.
Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής
Ασφάλισης, μετά από γνώμη της Επιτροπής Διαχείρισης
του ΛΑΕΚ, που εγκρίνεται από το Δ.Σ. του ΟΑΕΔ, ρυθμί-
ζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, η δυνατότητα επιμήκυν-
σης σε εξαιρετικές περιπτώσεις του χρόνου της τριε-
τούς κάλυψης των δαπανών αυτασφάλισης με πόρους
του ΛΑΕΚ, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια
για την εφαρμογή των παραγράφων 4 και 5 του παρό-
ντος άρθρου.
6. Με σκοπό τη διατήρηση των θέσεων εργασίας των
εργαζομένων ηλικίας 55 έως 64 ετών, ο ΟΑΕΔ μπορεί να
καταρτίζει προγράμματα σύμφωνα με το άρθρο 18 του
ν. 3833/2010 (ΦΕΚ 40 Α΄) και των παραγράφων 4 και 5
του παρόντος άρθρου.
7. Στις περιπτώσεις των εδαφίων α΄και β΄της παρα-
γράφου 4 του παρόντος άρθρου, ο αριθμός των απολυο-
μένων ηλικίας 55 έως 64 ετών, δεν μπορεί να υπερβαίνει
το δέκα τοις εκατό (10%) του συνολικού αριθμού των α-
πολυομένων. Τυχόν κλάσμα στρογγυλοποιείται στον
πλησιέστερο ακέραιο.
8. Οι εργοδότες που προσλαμβάνουν νεοεισερχόμε-
νους στην αγορά εργασίας ηλικίας κάτω των 25 ετών και
τους αμείβουν με το ογδόντα τέσσερα τοις εκατό (84%)
του κατώτατου βασικού μισθού ή ημερομισθίου, όπως
αυτό ορίζεται κάθε φορά από την Εθνική Γενική Συλλογι-
κή Σύμβαση Εργασίας, αυτοδικαίως εντάσσονται σε πρό-
γραμμα του ΟΑΕΔ για την επιχορήγηση των ασφαλιστι-
κών εισφορών που βαρύνουν τους ως άνω νεοπροσλαμ-
βανόμενους και αφορούν σε όλους τους κλάδους κύριας
ασφάλισης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, στην επικουρική ασφάλιση
του ΕΤΕΑΜ ή άλλων επικουρικών ταμείων, καθώς και
στις ασφαλιστικές εισφορές που το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ εισπράτ-
τει ή συνεισπράττει υπέρ Φορέων και Κλάδων Κοινωνι-
κής Ασφάλισης, υπό τον όρο ότι οι εργοδότες θα κατα-
βάλλουν στους νεοπροσλαμβανόμενους, ως μέρος των
καθαρών αποδοχών τους, ποσό αντίστοιχο με εκείνο
που ο ΟΑΕΔ αναλαμβάνει να καταβάλει στους ανωτέρω
ασφαλιστικούς φορείς, προκειμένου να καλύψει τις α-
σφαλιστικές εισφορές που βαρύνουν τους νεοπροσλαμ-
βανόμενους.
Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής
Ασφάλισης, μετά από γνώμη του Δ.Σ. του ΟΑΕΔ, ρυθμί-
ζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, η διάρκεια και κάθε άλ-
λη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρό-
ντος άρθρου.
9. Μεταξύ εργοδοτών και ατόμων που έχουν συμπλη-
ρώσει το 15ο έτος έως και το 18ο έτος της ηλικίας τους,
δύνανται να καταρτίζονται ειδικές συμβάσεις μαθητείας,
μέχρι ενός (1) έτους, με σκοπό την απόκτηση δεξιοτή-
των. Οι εν λόγω μαθητευόμενοι λαμβάνουν το εβδομή-
ντα τοις εκατό (70%) του κατώτατου ημερομισθίου ή μι-
σθού της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργα-
σίας (Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.) και ασφαλίζονται στον κλάδο ασφάλι-
σης ασθενείας σε είδος και ένα τοις εκατό (1%) κατά του
κινδύνου ατυχήματος. Για τους έχοντες συμπληρώσει το
16ο έτος ηλικίας η μαθητεία δεν μπορεί να υπερβαίνει
τις οκτώ (8) ώρες την ημέρα και τις σαράντα (40) ώρες
την εβδομάδα. Όσοι δεν έχουν συμπληρώσει το 16ο έ-
τος της ηλικίας τους, καθώς και όσοι φοιτούν σε γυμνά-
σια, λύκεια κάθε τύπου ή τεχνικές επαγγελματικές σχο-
λές δημόσιες ή ιδιωτικές αναγνωρισμένες από το κρά-
τος, δεν μπορεί να μαθητεύουν περισσότερο από έξι (6)
ώρες την ημέρα και τριάντα (30) ώρες την εβδομάδα. Α-
παγορεύεται η μαθητεία να πραγματοποιείται από την
22α ώρα μ.μ. έως και την 6η π.μ. της επόμενης ημέρας.
Τα άτομα αυτά, με εξαίρεση τις διατάξεις για την υγεία
και ασφάλεια των εργαζομένων, δεν υπόκεινται στις δια-
τάξεις της εργατικής νομοθεσίας.
10. Οι παράγραφοι 1, 3 και 5 του άρθρου 1 του ν. 3385/
2005 (ΦΕΚ 210 Α΄) αντικαθίστανται ως εξής:
«1. Σε επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζεται συμβατι-
κό ωράριο εργασίας έως σαράντα (40) ώρες την εβδομά-
δα, ο εργαζόμενος μπορεί να απασχολείται πέντε (5) ε-
πιπλέον ώρες την εβδομάδα κατά την κρίση του εργοδό-
τη (υπερεργασία). Οι ώρες αυτές υπερεργασίας (41η,
42η, 43η, 44η, 45η ώρα) αμείβονται με το καταβαλλόμε-
νο ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά είκοσι τοις εκατό
(20%) και δεν συνυπολογίζονται στα επιτρεπόμενα, σύμ-
φωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, όρια υπερωριακής α-
πασχόλησης. Για όσους εργαζομένους ισχύει σύστημα
εργασίας έξι (6) εργάσιμων ημερών την εβδομάδα η
σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο υπερεργασία ανέρ-
χεται σε οκτώ (8) ώρες την εβδομάδα (από 41η έως 48η
ώρα).»
«3. Μισθωτοί απασχολούμενοι υπερωριακά δικαιού-
νται για κάθε ώρα νόμιμης υπερωρίας και μέχρι τη συ-
μπλήρωση εκατόν είκοσι (120) ωρών ετησίως αμοιβή ίση
με το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά
σαράντα τοις εκατό (40%). Η αμοιβή για την πέραν των
εκατόν είκοσι (120) ωρών ετησίως νόμιμη υπερωριακή α-
πασχόληση είναι το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο προσαυ-
ξημένο κατά εξήντα τοις εκατό (60%).»
«5. Για κάθε ώρα κατ’ εξαίρεση υπερωρίας ο μισθωτός
δικαιούται αποζημίωση ίση με το καταβαλλόμενο ωρομί-
σθιο προσαυξημένο κατά ογδόντα τοις εκατό (80%).»
11. Η παράγραφος 4 του άρθρου 8 του ν.δ. 515/1970
(ΦΕΚ 95 Α΄), η οποία προστέθηκε με το άρθρο 1 του ν.δ.
264/1973 (ΦΕΚ 324 Α΄), αντικαθίσταται ως εξής:
43
44
«4. Με αποφάσεις του Υπουργού Εργασίας και Κοινω-
νικής Ασφάλισης, που εκδίδονται κάθε φορά μετά από
γνώμη του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας, δύναται να
χορηγείται κατά περίπτωση άδεια υπερωριακής απασχό-
λησης των μισθωτών όλων των επιχειρήσεων και εργα-
σιών εν γένει, καθώς και του Δημοσίου και των Ν.Π.Δ.Δ.
επιπλέον των για κάθε κατηγορία επιτρεπόμενων ανωτά-
των ορίων υπερωριακής απασχόλησης, στις περιπτώ-
σεις:
α) επείγουσας φύσης εργασίας, η εκτέλεση της οποί-
ας κρίνεται απολύτως επιβαλλόμενη ως μη επιδεχόμενη
αναβολή,
β) εξαιρετικά επείγουσας εξυπηρέτησης των Ενό-
πλων Δυνάμεων, του Δημοσίου και των Ν.Π.Δ.Δ..
Για την κατά τα ανωτέρω υπερωριακή απασχόληση το
ωρομίσθιο των μισθωτών καταβάλλεται αυξημένο κατά
εξήντα τοις εκατό (60%).»

Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ
Ελευθεροτυπία, Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

ΡΙΟ-ΑΝΤΙΡΡΙΟ: ΒΟΥΤΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ 52ΧΡΟΝΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ
Τα χρέη τον έσπρωξαν από τη γέφυρα
Σάλτο θανάτου από τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου έκανε χθες το πρωί ένας 52χρονος επιχειρηματίας από την Αθήνα, πατέρας δύο ανήλικων παιδιών ηλικίας 13 και 14 ετών. Ο 52χρονος, που σύμφωνα με πληροφορίες ήταν ιδιοκτήτης επιχείρησης κατασκευής και εμπορίας χρηματοκιβωτίων στην Αθήνα, μη αντέχοντας άλλο τα οικονομικά του προβλήματα προέβη στο απονενοημένο του διάβημα χωρίς να ειδοποιήσει τους δικούς του.

Ο 52χρονος βούτηξε από τη γέφυρα χθες το πρωί Ο 52χρονος βούτηξε από τη γέφυρα χθες το πρωί Η τραγική ιστορία άρχισε να εκτυλίσσεται χθες το πρωί όταν πάνω στη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου εντοπίστηκε εγκαταλειμμένο ένα κλειστό Ι.Χ. τύπου βαν. Αμέσως ενημερώθηκε η Αστυνομία, η οποία αφού απέκλεισε τον χώρο φοβούμενη τρομοκρατικό χτύπημα, στη συνέχεια άρχισε να ερευνά για τον ιδιοκτήτη του οχήματος.

Σύντομα διαπιστώθηκε ότι το όχημα ανήκε στον 52χρονο, ο οποίος είχε φύγει από το σπίτι του στην Αθήνα το προηγούμενο βράδυ χωρίς να πει στους δικούς του πού πηγαίνει. Λίγο αργότερα επιστρατεύτηκαν οι κάμερες του κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης που βρίσκονται σε διάφορα σημεία της γέφυρας για λόγους ασφαλείας και εκεί οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι το μικρό βαν είχε σταθμεύσει στις 5.30 το πρωί. Μάλιστα, οι κάμερες είχαν καταγράψει τον οδηγό του οχήματος να κατεβαίνει από αυτό, να πηγαίνει στο πίσω μέρος και να χάνεται...

Ανδρες του Λιμενικού Σώματος και αστυνομικοί ξεκίνησαν εκτεταμένες έρευνες στην ευρύτερη περιοχή προκειμένου να εντοπίσουν τον 52χρονο επιχειρηματία, ο οποίος τελικά λίγο μετά τις 2 χθες το μεσημέρι βρέθηκε νεκρός μέσα στη θάλασσα και ανασύρθηκε με ελικόπτερο στην περιοχή του Κάστρου Αντιρρίου. *

Κυριακή 11 Ιουλίου 2010


Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 11 Ιουλίου 2010
Κίνα: οι απεργίες φέρνουν αυξήσεις

ΣΕ ΔΕΚΑ ΕΠΑΡΧΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΕΙΣ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ ΣΕ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΕΩΣ ΚΑΙ 33% ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΤΟΝΩΘΕΙ Η ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ
Του ΜΩΥΣΗ ΛΙΤΣΗ

ΑΥΞΗΣΗ του κατώτατου μισθού; Οχι βέβαια στην αναπτυγμένη δύση, όπου εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα μπαίνουν στον πάγκο του Προκρούστη. Η είδηση έρχεται από την Κίνα, η οποία συγκλονίζεται από αυξανόμενο κύμα απεργιών σε θυγατρικές μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων, όπως οι ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες Toyota και Honda.

Κινέζες εργάτριες που απεργούν κάθονται έξω από τα γραφεία του εργοστασίου. Κινέζες εργάτριες που απεργούν κάθονται έξω από τα γραφεία του εργοστασίου. Σε δέκα βιομηχανικές κινεζικές επαρχίες και πόλεις η διοίκηση των επιχειρήσεων προχώρησε σε αύξηση του κατώτατου μισθού έως και 33%, μετά τις παραινέσεις του πρωθυπουργού Wen Jiabao για τη λήψη μέτρων ώστε να καταλαγιάσει η αυξανόμενη εργασιακή δυσαρέσκεια.

Η πόλη του Πεκίνου αύξησε τον κατώτατο μισθό από 800 γουάν σε 960 (113 ευρώ), αύξηση που είναι της τάξης του 20%. Στη Χενάν, την πολυπληθέστερη κινεζική επαρχία, με σχεδόν 100 εκατ. κατοίκους, ο κατώτατος μηνιαίος μισθός αυξήθηκε κατά 33% στα 600 γουάν (70 ευρώ). Οι μισθοί ακόμη και αυξημένοι παραμένουν, βέβαια, σε τρομερά χαμηλά επίπεδα.

Το απεργιακό κύμα αφορά κυρίως την τεράστια δεξαμενή εργατικού δυναμικού που προέρχεται από εσωτερική μετανάστευση και υπολογίζεται σε 150 εκατ. άτομα.

Από τα τέλη Μαΐου η Κίνα συγκλονίζεται από απεργίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, καθώς αφορούν θυγατρικές ιαπωνικών και άλλων επιχειρήσεων και με τις απεργίες δημιουργήθηκαν ήδη προβλήματα στην παραγωγή και την παράδοση των προϊόντων. Η πιο πρόσφατη καταγεγραμμένη απεργία αφορά την κατασκευάστρια ηλεκτρονικών Mitsumi Electric, θυγατρική της ομώνυμης ιαπωνικής στο λιμάνι Tianjin στη βόρεια Κίνα. Οι 3.000 εργαζόμενοί της πραγματοποίησαν τριήμερη απεργία που έληξε στις αρχές της εβδομάδας, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι ικανοποίησε τα αιτήματα των απεργών χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες. Ο μισθός ενός εργαζομένου στην εν λόγω επιχείρηση ανερχόταν στα 1.500 γουάν (176 ευρώ), μαζί με τις υπερωρίες και την εργασία τα Σάββατα.

Στο τέλος Ιουνίου τριήμερη απεργία πραγματοποίησαν και οι εργαζόμενοι στην κατασκευάστρια κλιματιστικών Ingersoll-Rand. Η διοίκηση της θυγατρικής της ιαπωνικής Denso, που κατασκευάζει εξοπλισμό για τα καύσιμα των αυτοκινήτων, υποσχέθηκε πρόσφατα έπειτα από επίσης απεργία τριών ημερών ότι θα δώσει αυξήσεις 800-900 γουάν (105 ευρώ) το μήνα. Η αμοιβή για τους περισσότερους εργαζόμενους στην επιχείρηση ήταν 1.100-1.300 γουάν (152 ευρώ) και φθάνουν τα 3.000 γουάν (352 ευρώ) για ορισμένες ειδικότητες τεχνικών.

Μία από τις πιο πρόσφατες μεγαλύτερες απεργιακές κινητοποιήσεις ήταν αυτή σε εργοστάσιο της Honda στο Foshan. Οι 1.900 περίπου εργαζόμενοι απήργησαν επί τρεις εβδομάδες στο τέλος Μαΐου, ζητώντας καλύτερες αμοιβές. Επειτα από βίαιες συγκρούσεις, οι οποίες ανέδειξαν το σοβαρό πρόβλημα εργασιακών συνθηκών ευρύτερα στην Κίνα, η διοίκηση έδωσε αύξηση 24%.

Στην θυγατρική της Honda, Honda Lock (κλειδαριές αυτοκινήτων), περί τους 1.500 εργαζόμενους κατέβηκαν σε απεργία στις αρχές Ιουνίου, ζητώντας αύξηση 700 γουάν (82 ευρώ) στους βασικούς μισθούς και τη δημιουργία ανεξάρτητου συνδικαλιστικού σωματείου -στην Κίνα ο συνδικαλισμός είναι άμεσα ελεγχόμενος από το κυβερνών κομμουνιστικό κόμμα.

Οι εργαζόμενοι επέστρεψαν στη δουλειά ύστερα από μία εβδομάδα εργασιακών κινητοποιήσεων, με τη διοίκηση να επιμένει σε αύξηση 280 γουάν (33 ευρώ), την οποία φέρεται να αποδέχτηκε η πλειονότητα των εργαζομένων.

Η θυγατρική της Toyota στην Κίνα συμφώνησε επίσης έπειτα από παρατεταμένες κινητοποιήσεις να δώσει επιπλέον επιδόματα για τους εργαζόμενους που δουλεύουν με τη ζέστη του καλοκαιριού, πέραν της αρχικής αύξησης 20%. Απεργίες έχουν γίνει ακόμη σε εργοστάσιο της Nissan, καθώς και στη δανέζικη ζυθοποιία Carlsberg.

Πρόσθετα κίνητρα

Η κινεζική κυβέρνηση φέρεται να ενθαρρύνει την αύξηση των μισθών όχι μόνο για να κατευνάσει τα πνεύματα, αλλά και για να δημιουργήσει πρόσθετα κίνητρα ώστε να εγκαταλείψουν οι Κινέζοι τα χωριά τους και να εργαστούν στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη οικονομία των πόλεων.