Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Και νόμιμο και ηθικό

Η Ευφροσύνη Αργυρίου-Σαρτζετάκη, είναι σύζυγος του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Χρήστου Σαρτζετάκη, ιστορικός-αρχαιολόγος το επάγγελμα και εργαζόταν στο τμήμα Επιμελητών Εκδόσεων της Ακαδημίας Αθηνών.

Τον Δεκέμβριο, λοιπόν, του 2007, συνταξιοδοτείται σε ηλικία 60 ετών και 35 χρόνια υπηρεσία από τη θέση της και επειδή τη σήμερον η ζωή είναι δύσκολη και, προφανώς, με τη σύνταξη και το εφ’ άπαξ τα έφερνε δύσκολα η πρώην «πρώτη κυρία», έψαχνε για δουλειά.

Μέσα σ` ένα μήνα τα κατάφερε. Στις 15 Ιανουαρίου 2008 η διευθύντρια του Γραφείου Διοικητικών Υποθέσεων της Προεδρίας της Δημοκρατίας αναφέρει:

«Σας ανακοινώνουμε ευχαρίστως ότι, με το από 11 Ιανουαρίου 2008 Π.Δ., περίληψη του οποίου δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 15/15-01-2008 ΥΟΔΔ, διοριστήκατε σε θέση μετακλητού υπαλλήλου της Προεδρίας της Δημοκρατίας με μισθολογικό κλιμάκιο 1ο και βαθμό Α’ …».



Πού διορίστηκε; Στο γραφείο του τέως προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Χρήστου Σαρτζετάκη. Στο γραφείο του άντρα της, δηλαδή, και επί Προεδρίας κ. Κάρολου

Παπούλια. Δεν μας σώζει τίποτα!

Magic de Spell - Emena oi filoi mou

Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Κύμα αυτοκτονιών αγροτών έχει ενσκήψει στην Ινδία. Πέντε μεγάλα κρατίδια, που αποκαλούνται «ζώνη αυτοκτονιών» (Μαχαράστρα, Άντρα Πραντές, Καρνατάκα, Μάντια Πραντές και Τσάτιγκατ), διεκδικούν τη μακάβρια πρωτιά με το 66,6% των αυτοκτονιών το 2008 (10.797 άνθρωποι).

Στις περιοχές αυτές, παρατηρείται μεγάλη εμπορευματοποίηση των καλλιεργειών, με στόχο το μέγιστο κέρδος και όχι την παραγωγή τροφίμων, ενώ τα αγροτικά χρέη είναι πολύ υψηλά. Από το 1997, έχουν αυτοκτονήσει 199.132 αγρότες. Σύμφωνα με το National Crime Record Bureau, (απ’ όπου και τα στοιχεία), από το 2003 αυτοκτονεί, κατά μέσο όρο, ένας αγρότης κάθε τριάντα λεπτά.

(εφημερίδα The Hindu, P. Sainath)
«Εργατικό ατύχημα»

«Εργατικό ατύχημα» χαρακτήρισε η γαλλική δικαιοσύνη την αυτοκτονία εργαζομένου στην αυτοκινητοβιομηχανία Renault, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για αποζημιώσεις σε δεκάδες οικογένειες εργαζομένων σε μεγάλες γαλλικές επιχειρήσεις, οι οποίοι έθεσαν τέρμα στη ζωή τους. Η απόφαση αυτή αφορά στην αυτοχειρία του 38χρονου Ρεμόν Ντ., ο οποίος εργαζόταν ως τεχνικός της Renault από το 1992και απαγχονίστηκε στο σπίτι του τον Φεβρουάριο του 2007. Ο λόγος;

Δεν επιθυμούσε την προαγωγή που πήρε, γιατί αυτό σήμαινε μεγαλύτερο φόρτο εργασίας, με το θεσμοθετημένο 35ωρο που ισχύει στη Γαλλία, να τηρείται μόνο στα χαρτιά, ενώ δεν λάμβανε επιπλέον αμοιβή για τις υπερωρίες.

Να θυμίσουμε ότι στον τηλεπικοινωνιακό κολοσσό της Γαλλίας France Τelecom, από την αρχή μόνο του 2010 έχουν αφαιρέσει τη ζωή τους 10 εργαζόμενοι, ενώ τα προηγούμενα δυο χρόνια, 35 υπάλληλοι της France Τelecom αφαίρεσαν τη ζωή τους, χωρίς να μετράμε τις αποτυχημένες απόπειρες αυτοκτονίας

Κυριολεκτικά τα κέρδη πάνω από την ανθρώπινη ζωή.